logotip de l'Associació Edu21

Edu21

http://www.edu21.cat

 

 

Inici > Articles, publicacions


Articles i Publicacions


Article: Una cultura comuna bàsica

Enric Roca (La Vanguardia)
18 d'agost de 2011

El coordinador d’Edu21 apunta alguns dels continguts què caldria ensenyar durant l’educació obligatòria per garantir una cultura comuna bàsica per als futurs ciutadans d’un país: l’ensenyament de competències lingüístiques oficials i estrangeres, competències de l’àmbit del descobriment de l’entorn social i natural, comprensió i domini d’algoritmes matemàtics útils en l’actualitat i d’estratègies per a un raonament lògic i abstracte per resoldre problemes, i ensenyar a viure i conviure amb valors forts.

Descarregar en format PDF (532 KB).
El moment de pensar

Article: El moment de pensar

22 de juliol de 2011

Quan s’acaba un nou curs, quan les vacances prometen uns dies relaxats, sense gaire a fer, amb estones llargues per a la conversa, la migdiada, la lectura, etc. potser caldria que ens reservéssim també unes estones per a pensar. Pensar sobre tot, sobre nosaltres mateixos i també sobre la nostra feina. Pensar-hi sense obsessions, mantenint la distància que possibilita la manca d’urgència i de la immediatesa del recomençar. Pensem el que hem fet bé i el que potser no tant. No ho deixem pels últims dies això de pensar sobre la nostra feina, no sigui que el neguit ens impedeixi ser lúcids i creatius.
Article: Balanç del curs

Enric Roca (Butlletí del Centre d'Estudis Jordi Pujol)
20 de juliol de 2011

El curs escolar que ha acabat recentment –el 2010-2011– s’ha caracteritzat pel canvi polític en la conselleria, abans d’Educació, ara d’Ensenyament. Aquest canvi ha fet replantejar certs programes i accions que, impulsats pels anteriors governs, no estaven donant els fruits esperats o generaven una despesa que, en les actuals circumstàncies d’ajustament pressupostari, feien inviable el desenvolupament previst.
Article: Ensenyem el que és bàsic

Enric Roca (Diari Avui)
07 de juliol de 2011

En uns temps on els recursos per a l'educació no seran abundants resulta més urgent que mai planificar els propers cursos amb uns objectius realistes, però alhora il·lusionants perquè són ambiciosos, per al conjunt dels professionals i la resta d'agents implicats en el sistema educatiu. I per què il·lusionants i ambiciosos? Justament perquè no n'hi ha prou amb el realisme per empènyer un projecte col·lectiu de futur com és l'educació dels joves d'un país. Fa falta quelcom més. Fa falta impuls per innovar, per transformar, per assolir noves i més profundes fites. I cal encarar-s'hi amb entusiasme. Sense aquesta combinatòria entre una certa ètica renovadora i l'emoció per protagonitzar-la, el fet educatiu no avança i corre el perill de fossilitzar-se.
Prisioneros con dilemas y estrategias dominantes

Llibre: Prisioneros con dilemas y estrategias dominantes

Jordi Deulofeu (RBA Llibres)
30 de juny de 2011

Els jocs i les matemàtiques, una relació constant al llarg de la història, entre l'estatègia i allò lúdic, entre el coneixement i el divertiment. La humanitat ha generat infinitat de jocs en els que intervenen l'atzar, l'estratègia, la reflexió, la paradoxa... I que tenen una clara connexió amb les matemàtiques, ja que el joc, l'activitat lliure per excel·lència, admet també interessants formalitzacions matemàtiques. L'autor del llibre ens proposa un il·lustratiu, àgil i apassionant recorregut per la relació entre els jocs i les matemàtiques al llarg de la història.
Article: Infants, els més febles també a l'estiu

Josep Oriol Pujol i Humet
20 de juny de 2011

Aquesta setmana finalitza el curs escolar. I arriben les notes i també el moment de decidir com organitzar la vida familiar per atendre els infants. Volem explicar una realitat que no es percep habitualment.
Article: Canviar, canviar… i no moure’s

Enric Roca (Blog d'Edu21, Ara mestres)
12 de juny de 2011

Ara portàtils per a cada nen, ara per al centre; ara sisena hora, ara la traiem perquè no fa falta; ara suprimim la setmana intensiva, ara la tornem a permetre; ara proposem setmana blanca, ara cinc dies com es vulgui; ara mestres especialistes per a les oposicions, ara generalistes; ara traiem els exàmens de setembre, ara els recuperem… L’escola ja sembla la universitat. Canviar per a tornar a recanviar. I després tornar a recuperar el canvi –o el recanvi– d’abans d’ahir. Sempre amb constants modificacions, però tot continua si fa no fa igual que sempre.
Article: Educar és escoltar

Enric Roca (Diari Avui)
08 de juny de 2011

Educar és bàsicament exemplificar i, sobretot, saber escoltar. Educa millor –més eficaçment– qui ensenya poc i escolta molt. Si educar és bàsicament oferir capacitat d'escolta i oportunitats de mostrar exemples vitals des d'un mateix, des del comportament de l'educador (mare, pare, mestre...), llavors l'educació dels nostres infants s'hauria de basar principalment en la vivència d'unes relacions de proximitat, afecte, confiança i també de respecte i responsabilitat.
La hora del recreo

Llibre: La hora del recreo

Carlos Spottorno i Fernando Marías (editors)
31 de maig de 2011

"La hora del recreo" és un llibre de fotografies i relats que acosten al lector a la dura realitat de setze nens, nenes i adolescents treballadors. Els beneficis del llibre es destinen íntegrament al Programa Pronen, que des del 1998 treballa per oferir una educació de qualitat, sostinguda i sostenible, que contribueix a l'eradicació del treball infantil a Amèrica Llatina.

El projecte ha comptat amb la participació dels escriptors Héctor Abad, Lola Beccaria, Ángeles Caso, Alonso Cueto, Espido Freire, Fernando Iwasaki, Luisgé Martín, Gustavo Martín Garzo, Ricardo Menéndez Salmón, Vicente Molina Foix, Soledad Puértolas, Rosa Regàs, Javier Reverte, Marta Rivera de la Cruz, Santiago Roncagliolo i Care Santos; i dels fotògrafs Lurdes R. Basolí, Renzo Giraldo i Álvaro Ybarra.
Fer de mestre avui

Article: Fer de mestre avui

Enric Roca (Diari Avui)
18 de maig de 2011

Qualsevol feina té els seus inconvenients, les seves ingratituds, també les seves virtuts i recompenses. I res és com, des de fora, molt sovint es pensa. Fer de mestre d'educació infantil o de primària, o bé exercir de professor de secundària, avui suposa una professió d'un cert risc, sobretot psicològic, que pot acabar derivant envers clars problemes de salut mental.
Pègina: 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |  11 |  12 |  13 |  14 |  15 |  16 |  17 |  18 |  19 |  20 |  21 |  22 |  23 |  24 |  25 |  26 |  27