logotip de l'Associació Edu21

Edu21

http://www.edu21.cat

 

 

Inici > Articles, publicacions


Articles i Publicacions


Article: Pares que fan deures

Jordi Carmona / Lidia López (La Vanguàrdia)
09 de juny de 2013

Temes de debat a La Vanguàrdia
Article: L'elecció dels docents

Enric Roca, coordinador d'Edu21 (El Punt Avui)
11 de maig de 2013

Cal que ens congratulem que s'hagi obert el debat sobre el procediment per a l'elecció del professorat –almenys d'una part– per cobrir llocs docents als centres educatius públics de Catalunya. La presentació de la proposta del Departament d'Ensenyament sobre el projecte de decret de plantilles i provisió de llocs docents als centres públics, que desenvolupa principis de la LEC, ha generat ja les primeres reaccions a favor i en contra d'alguns dels seus continguts. Les principals reticències s'han centrat en l'aspecte que les direccions puguin escollir fins al 50% dels docents en funció d'un perfil que s'adeqüi a les necessitats i característiques dels projectes de centre. Així, algunes crítiques es focalitzen en el mateix principi: un lloc de treball públic no pot dependre de la voluntat d'una persona (el director); unes altres, més matisades, posen l'accent en qüestions de procediment que puguin acabar afavorint, en alguns casos, decisions d'una certa arbitrarietat a l'hora d'escollir entre determinats candidats.
Informe: L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2011

Miquel Martínez i Bernat Albaigés (directors) (Fundació Bofill)
31 de març de 2013

En el marc de l'actual conjuntura econòmica i social, en què les reformes, els ajustos i les retallades posen en qüestió les bases del nostre model de benestar social, aquest anuari d'educació situa el dret a l'educació i la igualtat d'oportunitats en el centre del debat.

Podeu descarregar-vos la presentació (PPT), el dossier de premsa i un Informe Breu dels indicadors i les conclusions de l'Anuari:
Educació avui. Indicadors i propostes de l'Anuari 2011
No malbaratem el somni

Article: No malbaratem el somni

Enric Roca, coordinador d'Edu21 (El Punt Avui)
30 de març de 2013

L'educació és aposta per al futur, per a l'esperança. Eduquem perquè projectem per al demà i ho fem anhelant que aquest demà sigui millor per als nostres fills, millor per al nostre país, millor per a la humanitat. L'educació és l'expressió de l'estimació pel llegat nostrat alhora que significa la projecció envers un futur que, assumint el llegat, es projecti cap a majors cotes de dignitat, de justícia i de llibertat.
Article: Educació i corrupció

Enric Roca, coordinador d'Edu21 (El Punt Avui)
17 de febrer de 2013

Estem assistint a una veritable allau de casos en què les sospites, els indicis, les imputacions, les falsedats i les calúmnies –tot plegat en forma d'un creixent aiguabarreig caòtic– estan desmoralitzant i fastiguejant una bona part del que en diem opinió pública. Hom arriba a pensar que tothom és igual, que no hi ha res net, que la política va lligada a la corrupció, que la hipocresia i la falsedat inunden el món econòmic, polític, administratiu i, fins i tot, esportiu. Aquesta situació erosiona el bé més preuat d'una societat democràtica: la confiança.
Llibre: Per què als nens no els agrada anar a l'escola?

Daniel T. Willingham (Editorial Graó)
31 de gener de 2013

Les respostes d'un neurocientífic al funcionament de la ment i les seves conseqüències a l'aula

Com funciona el cervell d'un alumne? Què és el que fa que pugui seguir perfectament la trama de la seva pel·lícula preferida o entendre les retorçades regles d'un videojoc i, amb la mateixa facilitat, oblidar el que aprèn a classe? Què hem de fer perquè l'escola sigui sempre beneficiosa per als seus alumnes, fins i tot per a aquells que tenen dificultats? De què serveix el que anomenem cultura general, aprendre les coses de memòria, recitar-les? I les anomenades pedagogies "actives", són realment eficaces? La psicologia cognitiva ha progressat enormement en els darrers trenta anys i tot el que els científics han descobert al voltant del funcionament de la memòria i el cervell pot i ha d'ajudar els mestres a arribar a conclusions pràctiques i directament aplicables a classe.
Article: Administració educativa

Enric Roca, coordinador d'Edu21 (El Punt Avui)
05 de gener de 2013

Quan s'estrena un nou any les incerteses es barregen amb els convenciments i les amenaces amb els somnis. Des de la comunitat educativa, com a part substantiva de la societat catalana, caldrà concebre el 2013 com un any dedicat al proveïment i al rearmament, com un temps de feina intensa, de capacitat analítica i reflexiva, de gran transcendència per a les decisions del nostre futur col·lectiu. L'horitzó del 2014 ens requereix una gran capacitat de treball per dissenyar i bastir l'estructura del nostre futur sistema educatiu sobirà. I per fer-ho caldrà una tasca d'anàlisi crítica del funcionament i dels resultats de l'actual sistema. Aquesta feina l'haurem de fer amb total honestedat i eficiència si volem aprofitar l'ocasió que se'ns brinda de repensar i redissenyar un sistema educatiu, per primera vegada, concebut des de l'especificitat catalana.
Article: Amb la màxima serenor, però amb total contundència

Enric Roca (Butlletí del CEJP)
19 de desembre de 2012

Al nostre sistema educatiu li convenen reformes concretes que millorin la seva eficiència i augmentin la qualitat dels seus processos i resultats. Això ningú ho posa en dubte. Tanmateix, en un escenari on els ajustaments i la manca d’inversions protagonitzen les polítiques públiques, la proposta de llei del ministre Wert la podríem catalogar com a mínim d’inoportuna si no fos perquè, a més, constitueix l’atac més directe i descarat que un govern espanyol ha plantejat en democràcia al funcionament del sistema educatiu de Catalunya.
Article: Model de cohesió social

Enric Roca, coordinador d'Edu21 (El Punt Avui)
06 de desembre de 2012

L'actual model lingüístic de la nostra escola permet garantir la cohesió social del país tot evitant separar els alumnes catalans per raons de llengua. Un model que a més, des del punt de vista pedagògic, aconsegueix l'aprenentatge de les dues llengües amb provada eficàcia. La immensa majoria de la societat de Catalunya protegirà activament, fins on calgui, un valor tan preuat que no es deixarà arrabassar. A més, aquesta proposta de llei resulta del tot inconvenient per innecessària, per clarament ideològica i per proposar múltiples aspectes de molt dubtosa validesa pedagògica.
Llibre: La construcció del pensament a l'aula

Mariona Corcelles i Antoni Pujadas (Editorial Barcanova)
29 de novembre de 2012

Aquest mes de novembre l'Editorial Barcanova ha publicat l’obra guanyadora de la cinquena edició del Premi d’Educació Edu21 de suport a la recerca i la reflexió educativa. Es tracta d’un treball que afronta la necessitat de reflexionar sobre el sentit de la filosofia a la societat del segle XXI i sobre com ha de ser el seu ensenyament a les escoles. La filosofia no és una activitat exclusiva de l’àmbit universitari ni dels intel·lectuals. Tots, ja de ben petits, tenim la llavor del pensament filosòfic. La tasca de l’escola és cultivar-la i crear les condicions que facilitin el seu creixement. La proposta que trobareu en aquest llibre fonamenta teòricament, detalla i explica quines poden ser aquestes condicions i com posar-les en pràctica a l’aula. Podeu descarregar el contingut de la publicació aquí.
Pègina: 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |  11 |  12 |  13 |  14 |  15 |  16 |  17 |  18 |  19 |  20 |  21 |  22 |  23 |  24 |  25 |  26 |  27