Edu 21

Butlletí 60

27 de febrer de 2012

Subscripció al butlletí

Editorial

Del neguit al canvi

Contenció pressupostària; increment d’hores de docència; disminució del temps de coordinació; reducció del sou; paralització d’obres de millora; projectes d’innovació o de reforma a baix cost... Són els signes dels temps actuals. El sistema educatiu és un subsistema del social i tot ell es troba sotmès a aquestes contencions en un temps de greu crisis com l’actual.

Llegir més


Autor: Enric Roca, coordinador d'Edu21
Fes-nos arribar els teus comentaris
 
 

Col·laboracions

El fracàs de l'educació comprensiva?

La proposta d’una educació bàsica comprensiva (tots els alumnes en una mateixa aula al llarg de tota l’escolarització obligatòria) va tenir des del primer moment tants defensors com detractors, aquests darrers especialment en el nivell secundari. El resultat final ha estat una progressiva disminució de la comprensivitat en els darrers cursos de l’ESO, fins al punt que ara hi ha sobre la taula la proposta del ministeri per escurçar-la un any en benefici d’allargar el batxillerat, començant-lo als 15. Què té això de positiu i de negatiu?

Llegir més


Autor: Jaume Sarramona, catedràtic emèrit de Pedagogia a la UAB
Fes-nos arribar els teus comentaris

Els avis a l'escola

Els avis a l'escola Podem llegir en el passat butlletí 58 d’Edu21 un article del Sr. Jaume Sarramona presentant una reflexió sobre el paper dels avis en l’educació. No cal dir que les seves paraules tenen un contingut que recolza completament el nostre criteri.

Llegir més


Autor: Mercè Olivé i Rosa Ricol, coordinadores d’Educació Primària i Educació Infantil
Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues
Fes-nos arribar els teus comentaris
 
 

Activitats

XIX Tribuna: Educació i aprenentatge a l'adolescència

Edu21 segueix aprofundint en una de les seves principals línies de reflexió i estudi: l’aplicació a la pedagogia dels avenços en les denominades neurociències i, molt especialment, dels aspectes relacionats amb l’aprenentatge. Per això proposa, en la seva XIX Tribuna, una jornada centrada en l’educació i l’aprenentatge dels adolescents, una etapa d’enorme interès pedagògic.

Comptarem amb la Dra. Iroise Dumontheil de l’Institute of Cognitive Neuroscience de Londres, especialista en l’estudi del cervell adolescent, que pronunciarà la conferència: “Brain development during adolescence. Implications for education” (hi haurà traducció simultània) on ens parlarà dels canvis que es produeixen al cervell durant l’etapa adolescent i d’algunes conseqüències en el comportament, que tenen implicacions clarament educatives al ser susceptibles d’un entrenament específic.

A continuació, per a comentar i reflexionar sobre l’abast de la intervenció de la Dra. Dumontheil, organitzarem una taula rodona sota el títol: “Una mirada als adolescents des de la neurodidàctica: Conseqüències educatives a secundària” amb Nieves Maya, directora del Colegio Carmelitas Sagrado Corazón de Vitoria; Enrique Jimeno, director de l’IES Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet; Jordi Carmona, director de l'Escola Garbí Pere Vergés d'Esplugues de Llobregat; i Anna López, neuropsicòloga de la Unitat de Trastorns de l'Aprenentatge (UTAE) de l’Hospital de Sant Joan de Déu, moderats per Enric Roca, coordinador d’Edu21.

Més informació i inscripció gratuïta.

Segueix-nos al facebook!

Nova pàgina Edu21 al facebook, lloc de trobada de la comunitat educativa on volem fomentar el debat i la participació oberta, constructiva i respectuosa dirigida a l’acció i a la reflexió entorn de l'educació a Catalunya i al món. Hi trobareu vídeos, articles, recomanacions, activitats, notícies, conferències, documents, recursos... i un llarg etcètera on hi sou plenament convidats a compartir tot allò que desitgeu.

Fes clic a "m'agrada" per seguir-nos!

Obrir enllaç web

Segueix-nos al twitter!

Segueix-nos al twitter! Segueix Edu21 al twitter!

Obrir enllaç web

 
 

El llibre recomanat

Educació i mobilitat social a Catalunya

Anàlisi de la mobilitat social del període comprès entre 1955 i 2005 (volum 1), i actualització amb dades del 2009 (volum 2). L'estudi desmenteix el tòpic d'una societat catalana tancada rígida i classista i mostra uns índexs alts de mobilitat; posa en evidència la importància de l'educació com a principal factor reductor del classisme d'origen, i constata com la crisi econòmica estén el risc de descens a totes les cohorts d'edat.

Obrir enllaç web


Autor: Xavier Martínez Celorrio i Antoni Marín Saldo
Fundació Bofill
Fes-nos arribar els teus comentaris
 
 

El web recomanat

RSA

Web de la RSA, entitat britànica fundada el segle XVIII que coordina, entre d'altres, projectes educatius en els camps de la innovació curricular, la democràcia i la justícia social.

Obrir enllaç web


Autor: Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce
 

ISSN 1988-544X

Subscripció al butlletí


© 2017 Edu 21