logotip de l'Associació Edu21

Edu21

http://www.edu21.cat

 

 

Inici > Notícies


Notícies


Activitat butlletí: Guanyem el futur

Enric Roca, Director d'Edu21 (El Punt Avui)
30 de setembre de 2017

Res serà igual a partir de l’1-O. Aquests dies de setembre l’Estat ha traspassat a Catalunya totes les línies vermelles que separen un comportament democràtic d’un d’obertament autoritari. Tot això ha servit per evidenciar de manera diàfana la poca qualitat democràtica d’un règim, hereu del franquisme, que durant tots aquests anys no ha pogut o no ha volgut depurar els ressorts feixistes que l’impregnaven. La reivindicació del dret a l’autodeterminació de Catalunya i la voluntat d’exercir-lo mitjançant un referèndum vinculant han desencadenat la mateixa reacció visceral que ha caracteritzat històricament el regne d’Espanya, que ostenta el rècord de ser l’Estat en què més països s’han independitzat. I, per cert, cap d’aquests ha demanat tornar-hi.
Article: Reflexionem-hi

Enric Roca, director d'Edu21
26 d'agost de 2017

Els atemptats de Barcelona i Cambrils tindran conseqüències en molts àmbits i obligaran a revisar i reflexionar sobre polítiques, protocols i actuacions que ens permetin cohesionar més la nostra societat i, al mateix temps, guanyar en seguretat. És fàcil de dir però difícil i complex d’assolir. Un d’aquests àmbits ha de ser forçosament l’educatiu atès que la major part dels presumptes terroristes han estat nois joves que, en alguns casos, han cursat tot el seu itinerari acadèmic en el nostre sistema educatiu i rebent, a més, acompanyament social per garantir els seus processos d’integració. Això, però, no els ha vacunat contra l’encegament del fanatisme assassí i autodestructiu induït, probablement i principalment, per l’acció seductora d’un imam integrista.
Article: Tothom pot ser mestre?

Enric Roca, director d'Edu21 (El Punt Avui)
22 de juliol de 2017

Tothom té condicions per ser mestre de primària o professor de secundària? Tothom pot adquirir les competències que el faran esdevenir un bon mestre o professor? O per aconseguir-ho ens cal, d’entrada, unes condicions intrínseques, de personalitat, d’equilibri emocional, de tarannà o vocacionals que permetin, sobre aquesta base, adquirir les destreses professionals que ens conduiran a la bona pràctica docent?
Article: Tutoria, orientació i assetjament

Enric Roca, director d'Edu21 (Blog d'Edu21 Criatures - Diari ARA)
19 de juliol de 2017

Darrerament es parla de forma més clara i freqüent d’un fenomen, que encara que ha existit sempre, ara pren unes dimensions diferents pels ressorts que comporten l´ús de les tecnologies i les xarxes socials. El denominat bullyng o assetjament escolar, a més d’expressar-se en les modalitats habituals en els centres educatius, sobretot en els de secundària, ja sigui a l’aula, al pati o als passadissos, tot burlant-se d’un company, menystenint-lo, aïllant-lo o directament rebutjant-lo en les tasques escolars, de joc o relacionals amb els altres companys, ara pren formes més subtils i alhora més perverses.
Article: Fi de curs

Enric Roca, director d'Edu21 (El Punt Avui)
17 de juny de 2017

Quan un curs acaba sempre resulta pertinent preguntar-se si s’han pogut acomplir els objectius formulats al començament. El resultat acostuma a ser agredolç. D’uns anys ençà, a més, determinats problemes semblen evolucionar a pitjor: la desconnexió dels nois i noies vers molts dels continguts acadèmics de sempre i pel seu embolcall metodològic força desconnectat del món de pantalles i xarxes actual; l’augment dels casos d’assetjament cap a determinats alumnes i col·lectius; la relaxació dels valors que permetien atorgar sentit a l’estudi i a l’esforç de superació, així com al respecte de la convivència en els centres, etc. És clar que al costat de tot això hi trobem factors positius: l’aparició sovintejada d’equips directius i docents que en el seu centre (públic o concertat) emprenen processos de transformació organitzativa, metodològica, tot replantejant el mateix sentit de l’educació escolar.
Article: Qüestió de prioritats

Enric Roca, director d'Edu21 (El Punt Avui)
13 de maig de 2017

Aviat l'actual curs escolar finalitzarà i hom tindrà la sensació que tot passa molt ràpidament i que el calendari, sovint, actua en contra dels aspectes que voldríem modificar, donat que les exigències administratives i temporals segueixen una lògica precisa que tendeix a repetir protocols curs rere curs, any rere any. Haurem acabat un curs on s'han tancat debats per la renovació del sistema de cara al futur, on s'han estat llançant missatges continuats de moviments de centres renovadors que han de donar un impuls al sistema per fer una escola nova, transformadora.
Notícia: Josep-Lluís Rodríguez i Bosch, menció honorífica del XXVII Premi Joan Profitós

05 de maig de 2017

L'amic d'Edu21 ha estat guardonat amb una menció honorífica en el XXVII Premi Joan Profitós, un premi d'assaig pedagògic sota el patronatge de l'Institut d'Estudis Catalans -a través de la Societat Catalana de Pedagogia- i de l'Escola Pia de Catalunya -a través de la Fundació Joan Profitós-, per l'obra "La lectura com a antropogènesi en l'obra de Marc-Alain Ouaknin: 1991-2010".
Article: Metodologies diverses

Enric Roca, director d'Edu21 (El Punt Avui)
08 d'abril de 2017

Darrerament, el debat pedagògic s'ha reactivat impulsat per diversos factors que han confluït en la necessitat de repensar els fonaments i les pràctiques dels centres educatius, en vista dels canvis de tota mena que viuen les nostres societats. Aquest moviment renovador, que presenta varietat d'iniciatives i projectes, es sol caracteritzar per posar un èmfasi especial en el “perquè” (per a què educar en el segle XXI) i en el “com” (com ensenyar i aprendre per obtenir en l'alumnat competències per a la vida) i, al contrari, s'està debatent menys el “què” (quins continguts d'aprenentatge han de ser els essencials i bàsics per al conjunt de la població).
Notícia: L'Escola Pia de Catalunya i l'Associació Edu21 signen un conveni de col·laboració

04 d'abril de 2017

Antoni Burgaya, Secretari General de l'Escola Pia de Catalunya i Enric Roca, director d'Edu21, van signar el conveni el passat dilluns 3 d'abril a l'Escola Pia de Sitges. L'objectiu del conveni és establir una col·laboració continuada entre ambdues entitats per desenvolupar activitats destinades a promoure la millora de l'educació.
Article: Notes numèriques, ficció?

Enric Roca, director d'Edu21
04 de març de 2017

En educació, l'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat encara és un tema sotmès a discussió. Ara avancem cap al que en diem aprenentatges per competències. És a dir, allò que es persegueix ja no és la simple acumulació d'aprenentatges seqüenciats i agrupats en unitats de continguts purament acadèmics. Ensenyar i aprendre (i se suposa que també avaluar) per assolir determinades competències al final del procés d'aprenentatge, implica posseir les capacitats que permeten interrelacionar diferents tipus de continguts conceptuals, habilitats específiques i comportaments actitudinals i axiològics, davant problemàtiques amb sentit per a l'alumne i davant les quals caldrà que s'enfronti amb habilitats precises.
Pègina: 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |  11 |  12 |  13 |  14 |  15 |  16 |  17 |  18 |  19 |  20 |  21 |  22 |  23 |  24 |  25