logotip de l'Associació Edu21

Edu21

http://www.edu21.cat

 

 

Inici > Observatori


Observatori


   

Informe: Informe d'avaluació del programa "pizarra digital" d'Aragó

Ferran Ferrer (Dir.) (Universitat Autònoma de Barcelona)
20 de febrer de 2010

El programa "Pizarra Digital" consisteix en la instalació de tablet pc per us individual a les classes de tercer cicle d'educació primària a l'Aragó. Va començar el 2005, i en l'actualitat hi participen el 95% dels centres públics i el 26% dels concertats.

Aquest informe avalua l'impacte del programa "Pizarra Digital" als alumnes, professors, centres i entorn dels centres públics de Primària amb dos anys d'experiència prèvia, com a mínim en el curs 2008-2009. Ha estat realitzat per un grup d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per en Ferran Ferrer.
Eugeni d'Ors i la pedagogia de l'"Obra ben feta" (i II)

Article: Eugeni d'Ors i la pedagogia de l'"Obra ben feta" (i II)

Conrad Vilanou Torrano, Universitat de Barcelona
31 de gener de 2010

La pedagogia orsiana és una pedagogia que vol recuperar –davant de la producció en sèrie del món industrial i de la despersonalització de l’activitat laboral moderna– els valors del treball de l’artesà de l’Edat Mitjana. Llavors hom iniciava la seva carrera professional com a aprenent, per passar a ser oficial i assolir, finalment, el grau de mestre.
Eugeni d'Ors i la pedagogia de l'"Obra ben feta" (I)

Article: Eugeni d'Ors i la pedagogia de l'"Obra ben feta" (I)

Conrad Vilanou Torrano, Universitat de Barcelona
18 de gener de 2010

Pensador polièdric, personatge controvertit i una personalitat complexa, tal vegada fins i tot barroca, Eugeni d’Ors (1881-1954) va mantenir amb Catalunya una relació entre l’amor i l’odi. Si el seny i la rauxa han estat considerats tradicionalment els aspectes del caràcter català, Eugeni d’Ors bé representa aquesta doble actitud que va des de ser l’intel·lectual que dirigeix el moviment noucentista a traslladar-se, per despit, a Madrid on es va instal·lar a partir dels anys vint del segle passat.
Article: Una aproximación a la complejidad educativa: cómo gestionarla y optimizar su riqueza formativa en el aula

Àngels Domingo (Magis, Revista Internacional de Investigación en Educación)
11 de gener de 2010

Aquesta investigació d'Àngels Domingo, col·laboradora d'Edu21, analitza com l'experiència a l'aula escolar contribueix directament a la professionalització dels estudiants de Magisteri. Durant les pràctiques escolars, l'estudiant realitza un aprenentatge experiencial que li aporta elements nous que no es poden aprendre de forma teòrica a l'aula universitaria. Durant les seves pràctiques, els futurs mestres troben tres exigències professionals: contextualitzar, gestionar la complexitat i decidir amb immediatesa. Aquestes competències són mostra de la seva professionalitat docent. La formació inicial universitària hauria d'abordar aquestes necessitats formatives emergents dels futurs docents per optimitzar la seva formació pràctica. Aquesta investigació aporta reflexions per millorar la formació pràctica.

Descarregar en format PDF (407 KB).
Models educatius familiars a Catalunya

Informe: Models educatius familiars a Catalunya

Javier Elzo Imaz, coordinador (Fundació Jaume Bofill)
28 de novembre de 2009

Els experts afirmen que l'adequat desenvolupament de la competència social durant la infància i l'adolescència és un factor crític que té gran influència sobre molts aspectes de la nostra vida. D'aquesta competència en depenen les bones o males relacions amb els iguals, l'èxit o el fracàs acadèmic, l'adaptació ocupacional, una bona o mala salut mental...
Sobre la base de les aportacions de criatures, progenitors i professorat, aquest treball analitza les pautes educatives de les famílies catalanes amb fills de sis a dotze anys tot mirant d'establir-ne una tipologia en funció dels efectes que tenen els models familiars sobre la competència social i la conducta antisocial
dels nens i nenes.

Resum roda de premsa

Descarregar en format PDF (266 KB).
Informe: Informe de la Comissió sobre els avenços cap als objectius de Lisboa en l'àmbit de l'educació i la formació: indicadors i punts de referència

Comissió Europea
26 de novembre de 2009

Informe presentat per la Comissió Europea sobre els avenços respecte els objectius de Lisboa.

Descarregar (pdf).
Maten les escoles la creativitat?

Notícia: Maten les escoles la creativitat?

Ken Robinson (Technology, Entertainment, Design Conferences)
25 d'octubre de 2009

Vídeo que recull la intervenció de Sir Ken Robinson titulada "Do schools kill creativity?", realitzada en el marc de les conferències sobre tecnologia, entreteniment i disseny a Monterrey, California (USA).
Informe: L'avaluació dels estudiants de Primària a Europa: objectius, organització i us dels resultats

Comissió Europea
01 d'octubre de 2009

L'estudi descriu el context i l'organització de les proves a 30 estats europeus i l'ús que es fa dels seus resultats.

Descarregar resum.

Descarregar en format PDF (2032 KB).
Informe: Informe Caixa Catalunya de la Inclusió Social 2009

(Caixa Catalunya - Obra social)
24 de setembre de 2009

Informe-09 de la Inclusió Social a Espanya que analitza les relacions entre l'exclusió social, l'educació i la salut.
Estudi: L’educació com a pilar de la desigualtat

Jaap Dronkers (Papers de la Fundació Rafael Campalans)
19 de setembre de 2009

Aquest paper amplia la intervenció que va tenir lloc l’11 de novembre de 2006 a la Fundació Friedrich-Ebert a Berlín, amb motiu de la conferència sobre educació del “Forum Scholars for European Social Democracy”, i que es va basar en els seus punts de vista relatius a la investigació empírica punta sobre educació i desigualtat.

Descarregar en format PDF (190 KB).
Pègina: 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |  11 |  12 |  13 |  14